ImageBilo je lani, ko sem začela s sodelovanjem pri Stični. Na prvem pripravljalnem vikendu je do mene pristopila ena izmed članic Stične, na obrazu je imela velik nasmešek (na glavi pa oranžen klobuček) in me vprašala, če se poznava. Ko sem odgovorila da ne, se je njen nasmešek še razširil in rekla je »Jaz sem Špela«. To je bil moj prvi stik s Špelo Božnar, žensko, ki svoje talente in energijo v veliki meri usmerja v prostovoljstvo.

Status: vprašljiv

S tremi besedami bi se opisala kot: veselo prilagodljivo popotnico

Najljubši okus sladoleda: vsi čokoladni

Najljubši dopustniški kraj: Kaprije (otok blizu Šibenika), ki so raj na zemlji :)

Najljubši način preživljanja prostega časa: na kavi

Najljubši odlomek/citat iz Svetega pisma: Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev. (Lk 2, 29-31)

Nekoč si omenila, da je prostovoljstvo zate dar, poslanstvo. Kdaj in na kakšen način si se ti srečala s tem poslanstvom?

Nimam pojma :) Verjetno Gospodov dar, kar se je najprej odražalo pri igranju z mlajšim bratrancem in sestričnami ter pred blokom, kasneje pa v prvem uradnem stiku z animatorstvom na gimnaziji. Na povabilo duhovnika Jerneja Marenka sem se kot animatorka udeležila duhovnih vaj za druge letnike, kasneje šla na Šolo za animatorje – ABC in tam spoznala veliko ljudi, ki so me povabili naj nadaljujem animatorstvo na različnih koncih Škofje Loke :)

ImageMarsikdo te pozna kot članico ekipe Stična mladih, pa vendar to ni edini projekt, pri katerem si sodelovala kot prostovoljka. Kaj še počneš?

Veliko stvari je že preteklost: bila sem animatorka na oratoriju v sosednji župniji, pri sestrah Uršulinkah, ki pripravljajo Angeline dneve, v ekipi, ki je pripravljala dom na Kaprijah za poletne programe, animatorka na Uskovnici … Trenutno sem animatorka v domači župniji in prostovoljka na Skali – mladinski ulični vzgoji.

Trenutno pa delaš na ravni mednarodnega prostovoljstva. Za kaj pravzaprav gre?

Ne vem, če ravno delam na ravni mednarodnega prostovoljstva. Je pa res, da bom eno leto prostovoljka Evropske prostovoljne službe (EVS) na Nizozemskem. Preko Skale se bom udeležila projekta EVS in leto preživela v salezijanskem mladinskem centru. Delala bom z mladino, kaj točno še ne vem, bo pa vsekakor nadgradnja vsega, kar sem počela do sedaj. In to bo velik izziv, ki pa se ga že zelo veselim :) 

Kakšno mesto prostovoljstvo zaseda v tvojem življenju in kaj te spodbuja k temu da ostajaš prostovoljka?

Zaseda veliko mesto. Verjetno največje. Zato, ker mi prostovoljstvo oz. animatorstvo pomeni odprtost do vseh ljudi, do sebe in do Boga. 'Biti animatorka' je zato način življenja, kar je v bistvu 'biti Kristjan'. Ne moreš namreč biti Kristjan samo na oratoriju, v družini ali na vlaku pa ne. Trudim se živeti tako, da vsako odločitev in vsak dogodek, trenutek gledam skozi odprte animatorske oči. Ne morem reči, da mi vedno uspeva, ampak se trudim:) In spodbuda prihaja ves čas od ljudi, ki jih srečujem in z njimi preživljam čas, od otrok in staršev na oratoriju, od soanimatorjev. Moč za prostovoljstvo črpam od Boga in molitve.

ImageSi kdaj naletela na negativne odzive, ko si povedala da to, s čimer se ukvarjaš delaš prostovoljno?

Tudi :). Ne v smislu nasprotovanj, ampak bolj v začudenju, nejeveri in vljudnem poslušanju o vseh dogodkih, hkrati pa je človeku na obrazu pisalo »Ti si malo neumna, da to počneš zastonj in temu nameniš toliko časa«. Nekaj negativnih odzivov je bilo tudi doma in vsi so šli na račun časa, ki ga posvečam vsemu prostovoljstvu. In vsi so imeli težave v pripisovanju vrednosti prostovoljstva, ki jo ima za osebno rast vsakega človeka, in vsekakor ni denarna.

Ti kakšen dogodek, ki se je zgodil med tvojim prostovoljnim delom še posebej odmeva, ostaja v spominu?

Lansko poletje sem bila sooskrbnica na enem izmed poletnih tednov na Kaprijah. V enem tednu smo se imeli tako dobro in se tako povezali, da se skupina še vedno srečuje. In nikoli ne bom pozabila iger Scrabbla, ki smo jih odigrali ter 2 dni Pračlovekov na enem izmed kasnejših druženj :) Nepozabno in neopisljivo ter predvsem zelo smešno :)

 

Zadnja sprememba: četrtek, 07 april 2011
(7 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3634-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti