Milka | sreda, 15 december 2010

Zakaj bi bil vedno BigBrother tisti, ki pravi: "I'm watching you"? Zakaj enkrat ne bi zamenjali vlog in bi JAZ njemu rekla: "Ej veliki bratec, pazi, gledam te!" Zakaj pa ne … Finalni večer, sedim na neudobni VIP tribuni studia BigBrother, tokrat se gledava iz oči v oči. Budno opazujem, kaj počne z vsemi nami, gledam, kako se obnaša, kaj dela narobe, kje si zasluži pohvale in kje ga polomi.

Image

Uro pred začetkom se živčno ozračje v studiu nevzdržno stopnjuje. Ljudje okrog mene ubogljivo ploskajo na ukaz animatorke, ki stoji za kamerami. Če od nas pričakuje glasnejši aplavz nam to pokaže z roko, mi pa ji brez pomisleka sledimo. Ali ni glasnost aplavza naša stvar? Če smo navdušeni, bomo bolj ploskali, če nismo, bo naš aplavz pač tišji? Nisem vedela, da bom po treh urah imela občutek, da sem bila priča modni reviji in ne finalni oddaji resničnostnega šova. Voditeljica se je med oddajo trikrat preoblekla. Med oglasi je izginila iz prizorišča ter se v minutki vrnila vsa ponosna na vitko telo v bleščeči se obleki. Sedela sem in nepremično zrla v vse te ljudi …

Vsakih petnajst minut smo v en glas morali zakričati "šoping". Animatorka, ki je skrbno nadzorovala celotno situacijo, je po znaku za oglase zakričala: "Dve minuti, čik, wc". Ljudje so živčno kadili, tekli na stranišče, vmes pa so se odvijale glasne razprave, čigave prsi so naravne in čigave je izdelal "glumič". Spraševala sem se, kje so meje?

Oddaja denar dobiva s telefonskim glasovanjem. Svoj denar jim podarimo z enim "ring-ring". Gledalce je potrebno čim bolj navdušiti, jih ganiti, da bodo bolj navdušeno klicali. Eden izmed trikov bi bila lahko tudi zaroka, ki se je odvila v studiu. Dva izmed zaprtih v hiši sta povedala, da drug do drugega nekaj čutita. Voditeljica in komentatorji sta ju pripeljali tako daleč, da je dekle kljub temu, da je sama pred dvajsetimi minutami izjavila, da mora moškega spoznati še izven hiše, privolila v poroko.

Vsi na VIP sedežih smo dobili male broške, na katerih piše: "Skupaj ustvarjamo vsa čustva sveta." Lepo darilo, še kako sporočilno. Že kmalu mi je bilo povsem jasno, kaj ta slogan pomeni. Tik pred razglasitvijo so finalistu očitali solze, ki so se večkrat pojavile v njegovih očeh. Moški, ki izraža čustva, po besedah komentatorja, ni pravi moški. V moji glavi sošvigale različne misli. Kdo na tem svetu ima pravico zatirati čustva moških? Zakaj jim nepustimo, da ravno tako izražajo čustva kot me?

Razglasili so, kdo bo domov odnesel zlate cekine, sodelujoči so se objemali, gledalci pa smo hitro zbežali na zrak. Svet blišča in denarja se je po treh urah v trenutku razblinil. Pristala sem na mrazu, prepuščena sama sebi in svojim občutkom. Bila sem sama, a nihče mi ni narekoval kdaj naj se nasmejim in kako naj ploskam. Pomislila sem: raje sama ob toplem čaju, kot pa vdružbi "velikega bratca", ki mi od mene pričakuje občudovanje brez kritičnosti in čustva brez duše.

 

Zadnja sprememba: sobota, 17 december 2011
(16 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2998-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti