Klemen Čeligoj | četrtek, 11 november 2010

ImageNekega zgodnjenovembrskega dne sem šel v Ljubljani v trgovino in že po nekaj trenutkih presenečeno ugotovil, da se vse blešči zaradi srebrne, zlate in rdeče barve. Tu okraski, tam snežinke ter Miklavž in dimnik, skozi katerega leze Božiček... Na stalaži s čokoladami morajo kupci prav pobrskati, da najdejo »navadno« čokolado – vse ostale so že v posebnih prazničnih embalažah (in verjetno po posebnih, nekoliko višjih, prazničnih cenah). Tudi izložbe drugih trgovin so že okrašene, ponekod tudi že postavljajo lučke. Skratka, tu je veseli december. Ups, november. In to le nekaj dni po prvem novebmru – dnevu, ko naj bi bili (vsaj po večinskem prepričanju) žalostni. Sama umetna, instant čustva!

Pa nočem reči, da je z »veselim decembrom« (ja, decembrom!) kaj narobe. Tudi okraski in lučke doprinesejo svoj delež k (pred)prazničnemu vzdušju. Ne moremo pa pričakovati, da bomo srečni zaradi lučk. Storiti moramo še kaj več. Dober način, ki zagotavlja dobro lastno počutje, je osrečevanje drugih. Bližnje lahko razveselimo že tako, da smo z njimi, se z njimi pogovarjamo (ali jih samo poslušamo), lahko jim tudi kaj podarimo – sploh mogoče ob Miklavžu... Pa smo že spet pri praznično okrašenih trgovinah, kjer nam ob prazniku tega svetnika ponujajo marsikaj, kar je z njim mogoče povezano zgolj v barvi plašča (pa še pri tej pogosto zgrešijo in Miklavža oblečejo v rdeče). Seveda pa bomo čisto dobri (morda celo boljši) Miklavži, če bomo podarjali »le« majhne pozornosti in morebiti še kaj naredili drug za drugega.

Bodimo veseli novembra, decembra in tudi vse ostale mesece, a veselja ne iščimo predvsem v zunanjem blišču.

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(2 glasov)

Komentarji 

 
#1 riba 2010-11-12 06:48 Tudi meni sploh ni všeč, da je vse okrašeno že novembra! Vendar, je že tako, da trgovine izrabijo Božič za večji dobiček in manipuliranje z ljudmi. Mi pa smo tako neumni, da nasedemo in kupujemo tisoč in eno stvar, ki je ne potrebujemo.
Je res, da je več vredna majhna pozornost iz srca, kot veliko darilo, ki ga po možnosti dobi še deset drugih, ker je kupljeni v btc-ju.
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2716-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti