| sreda, 10 november 2010

Ali je na voljo kakšno pravno sredstvo proti osebam, ki so z obrekovanjem škodile dobremu imenu?

 

Spoštovani!

Zanima me ali ima oseba, ki lahko dokaže, da so ji nekatere osebe z obrekovanjem, širjenjem laži,... vzele dobro ime in ji s tem posredno tudi škodovale pri opravljanju njenih dejavnosti, na razpolago kakšna pravna sredstva proti tem osebam. Zanima me ali je kakšna razlika, če so to storili družinski člani oz. osebe s katerimi oškodovani živi v skupnem gospodinjstvu ali pa če so to bile osebe, s katerimi ni povezan na ta način (znanci in podobno)?

Hvala za vaš odgovor!

mala

 

 

Spoštovani,

Kazenski zakonik v 159. členu določa, da kdor o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do 6 mesecev. Če je tisto, kar se neresnično trdi ali raznaša, take narave, da ima hude posledice za oškodovanca, se storilec kaznuje z zaporom do dveh let.

Pravno sredstvo, ki vam je na voljo, je kazenski postopek, v katerem bi se ugotavljalo, ali je ta oseba izpolnila zakonske znake tega ali kakšnega drugega kaznivega dejanja.

S spoštovanjem,

Nina Scortegagna Kavčnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2654-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti