Primož Bevk | sreda, 03 november 2010

ImageDvajsetega oktobra, ob kar hladni in zgodnji pol osmi uri, smo se zbrali na bencinski postaji v Ravnah na Koroškem, kjer smo se vkrcali v kombi in se po postanku v Dravogradu, kjer smo pobrali še preostanek ekipe odpravili na pot. Tako se je začel naš misijonski teden namenjen zbiranju denarja za sirote v Albaniji. Po petih urah vožnje, smo se znašli v Regensburgu, razmeroma velikem nemškem univerzitetnem mestu, z lepo ohranjenim srednjeveškim mestnim jedrom in bogato zgodovino, ki sega vse do rimskih časov in celo kamene dobe. Prav v tem kulturno bogatem središču, v Kolpingovi hiši, nas je sprejel Regensburški župnik (hkrati tudi škofijski duhovni predsednik Kolpingovega združenja), ki nas je skupaj z izredno prijaznim osebjem gostil skozi celoten čas našega bivanja v tem kraju.

ImagePo kratki noči je sledil zajtrk (ki smo ga sicer zaradi nesporazuma glede ure zamudili, ampak smo kljub vsemu dobili nekaj za pod zob), potem pa samo bistvo te misijonske odprave, oznanjevanje na ulici. Zame, ki sem se prvič udeležil takega podviga, je bilo to prav posebno doživetje. Tukaj spoznaš kakšno energijo ima skupina, ki je povezana, ki dela z istim namenom, stremi k istemu cilju in predvsem kakšno oporo in kakšno moč ti lahko da Bog, da to sploh počneš. To so res nepozabni trenutki, ko v skupini hodiš po ulicah in čutiš strah, se obremenjuješ s tem kaj si bodo mimoidoči mislili o tebi, iščeš primeren prostor in ko ga najdeš: Krog, povezane roke, kratka iskrena molitev: »Bog, tukaj smo, orodje v tvojih rokah, naredi z nami to kar hočeš«. In v tistem trenutku »vbrizg« zanosa in energije, ko se zaveš pomena tega kar počneš in ugotoviš, da nisi sam med tujci na ulici, ampak da je s tabo On.

ImageSama ulica je zelo razgibana in živahna, reakcije so različne. Srečaš se z ljudmi, ki samo hitijo mimo, ti namenijo bežen pogled ali niti tega, nekateri jasno in odločno izražajo neodobravanje nad tem kar počneš (taki povečini sploh niso prebrali našega plakata), nekaj večjih skupin mimoidočih se celo ustavi in se norčuje. A vendar je pozitivnih izkušenj veliko več. Nekateri ti namenijo zgolj nasmeh, drugi še kaj povprašajo o sirotišnici v Albaniji za katero se zbira denar, spet tretji se ustavijo za krajši čas in prisluhnejo petju. Nekaj najbolj nepozabnega pa je, ko se otroci, ki drobencljajo poleg svojega starša ustavijo pred tabo in tako svojo mamico oziroma očka prisilijo, da si vzame čas in prebere naš plakat in namen. Taki ponavadi ostanejo in poslušajo še vsaj dve pesmi in predramijo ostale, ki hodijo mimo, da se še oni ozrejo okrog sebe. Ali pa ko vidiš voznike v avtih, ki se peljejo mimo tebe, kako plešejo za volanom, voznika avtobusa, ki upočasni vožnjo, zato da bi si lahko prebral plakat. Starejšo gospo, ki se ustavi, pogleda plakat, nato nas, se na široko zasmeji in vzklikne »Bravo!«, mlajšega gospoda, ki s presenečenjem na obrazu stopi do nas in nam zaupa, da je bil tudi sam sirota in da je vesel da to počnemo.

ImageIn tako skozi cel teden, petje na ulici, zlaganje podlag za voščilnice za Koteljsko župnijo (v treh dneh smo jih zložili kar 4000!), zvečer pa duhovni in družabni program. V petih dneh, s pribižno pet do šest ur oznanjevanja na ulici smo tako dosegli kar lepo število ljudi (že v prvih šestih urah smo razdelili vseh 1000 listkov z Božjo besedo) in skupaj zbrali približno 1400€. Najboljše pa je, da nas zaradi neprestanega basanja z bonboni proti vnetju grla, po prihodu nazaj v Slovenijo glas sploh ni zapustil!

 

Zadnja sprememba: četrtek, 04 november 2010
(14 glasov)

Komentarji 

 
#1 Milena 2010-11-03 20:24 Ko sem videla slike, se mi je zdelo, da sem videla gospoda župnika, ki sem ga sama spoznala že pred 5 leti ;) Me veseli, da ste bili v Regensburgu, od koder sem odnesla marsikateri lep spomin in se bom z veseljem še tja vrnila :) (naš predsednik Kolpingovega društva pa nas bi še posebej rad peljal tja ;))
Me veseli, da ste iz izkušnje toliko odnesli in pripomogli k boljšem življenju vseh ;)

LP
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2985-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti