Meta Žgur | nedelja, 05 september 2010

ImageLabas! Kaip sekasi? Aš esu puikui! Aš esu iš Slovenijos,bet dabar aš gyvenu Kaune. Aš studijuoju Vytauto Didžiojo universitete. Kaunas yra gražus ir įdomus.

Pozdravljeni! Vas zanima kakšna je Litva, njena kultura, zgodovina,jezik, običaji, študij? Pet mesecev boste lahko približno enkrat na mesec prebirali mojo reportažo iz drugega največjega mesta Litve – Kaunasa, kjer sem na izmenjavi na Vytautas Magnus University. Potrudila se bom, da boste tekoma reportaž spoznali Litvo. Upam, da mi bo uspelo in da jo boste morda nekoč obiskali.

Jaz sem v Litvi že mesec dni in v tem času sem spoznala veliko novih ljudi, zgodovino in kulturo Litve, spoznala sem eno pravo litovsko družino, se naučila nekaj pesmi, jezika in potovala malo naokrog. Ker sem se želela naučiti tudi nekaj litovščine, sem se udeležila Intenzivnega jezikovnegain kulturnega poletnega tečaja litovščine. V enem mesecu smo osvojili tako osnove jezika, kot tudi osnove kulture in zgodovine. Dopoldne smo namreč imeli pouk litovščine, popoldne pa predavanja o kulturi, zgodovini, politiki, umetnosti, literaturi ter si ogledali  tudi litovske filme. Ob sobotah pa smo obiskali nekatera najzanimivejša mesta v Litvi.

Litva je zelena in modra država. Zakaj? Zato, ker ima ogromno gozdov in obdelovalnih površin in ogroooomno jezer. Pravijo ji tudi dežela jezer. Litva = Lietuva izhaja iz besede Lietus, kar pomeni dež. Tukaj je vsak dan dež in dežnik je že postal moj najboljši prijatelj :) Velika je65000km2, ima pa 3500000 prebivalcev.

ImageLitovščina je zelo zanimiv jezik. Po strukturi je podoben slovenščini, saj ima ravno tako samostalniške in pridevniške sklanjatve, vljudnostne oblike … Zato se je ogromno naučiti. Zanimivo je to, da poved nima nobenega vrstnega reda besed. Pomen povedi razberejo iz sklanjatev. Tako lahko napišeš poved: Hiša stoji na hribu tudi tako: Hribu hiša na stoji :) Litovci so zelo ponosni na svoj jezik, zato ne dovolijo nobenih črk, ki jih ni v abecedi.Če pride npr. Američan živeti v Litvo in se njegovo ime začne na W ali pavsebuje črko w, si bo mogel spremeniti ime, saj mu drugače ne bodo naredili osebnega dokumenta.

Litva je zelo seksistična država. Poročene ženske imajo drugačne priimke od neporočenih, včasih so poročene ženske nosile rute, neporočenepa trake v laseh. Pa tudi beseda starši izhaja iz množinske oblike za očeta.Oče je tevis, očetje so tevie, torej so starši tevie. Da razjasnim priimke: v Litvi uporabljajo za produkte, ki so narejeni iz hrane končnico –iene. Torej jagodna marmelada pomeni, da je narejena iz jagod. In poročene ženske imajo ravno isto končnico; ko se poročijo, dobijo priimek od moža vendar s končnico –iene,kar pomeni, da je narejena iz moža. Tako se že iz priimka vidi, ali je ženska poročena ali ne, saj se priimki neporočenih žensk končajo s končnico -iute. (priimek moža: Ruzas, priimek njegove žene: Ruziene, priimek njegove hčerke: Ruziute).

1. septembra se je začelo študijsko leto in ves dan je bil posvečen slovesnemu odprtju novega šolskega leta. Zjutraj je bila najprej parada študentov VMU (Vytautas Magnus University) v staro mesto, kjer je škof vkatedrali daroval mašo. Si predstavljate, da bi se v Ljubljani zbrali vsi študentje pred Univerzo, vsak faks bi imel svojo zastavo, študentje pa v rokah papirnate zastave in bi šli v stolnico, kjer bi škof daroval mašo? Po moje bi bil to v Sloveniji eden najhujših zločinov in afer, tukaj pa je nekaj čisto normalnega. Popoldne pa so bili še govori dekanov in rektorja ter ogromna torta za vse. Predavanja so se začela za litovske študente že naslednji dan, za nas Erasmus študente pa se začnejo v ponedeljek.

Vabim vas, da si pogledate spodnjo galerijo. Nasvidenje donaslednjič, ko bom malo več napisala o študiju, saj bom že imela izkušnje :D

Viso gero

 

Zadnja sprememba: četrtek, 09 september 2010
(4 glasov)

Komentarji 

 
#1 K L E M E N 2010-09-30 17:21 Meta, zanimiv prispevek! Se že veselim naslednjega. Kakšna je kaj litovska hrana? Nujno se nauči kej okusnega skuhat v teh mesecih - bomo z veseljem kej poskusli ;) Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3797-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti