Meta | petek, 09 julij 2010

Image»Kriza? Kriza vodi planet, ampak ti imaš izbiro! Cena človeške ledvice je okoli 70 tisoč evrov, kar je dovolj, da poplačaš dolgove, kredite in še več. Pomagaš si lahko kar sam, tako da prodaš ledvico. Pohiti!« vabi ruska stran, ki želi predvsem ozavestiti ljudi o ilegalnem početju (sellkidney.com).

Trgovanje z organi se je v svetu kar precej razmahnilo. In to tako zelo, da na internetu lahko dobimo stran, kamor ljudje, ki prodajajo svoje organe, stavijo oglase. Revščina je eden izmed glavnih vzrokov, zaradi katerega se ljudje odločajo prodati svoje organe. V boju za preživetje in osnovne življenjske potrebščine, za šolanje otrok, za streho nad glavo so nekateri pripravljeni prodati zdravo ledvico. Zahvaljujoč internetu lahko ljudje v denarni stiski, ki ne najdejo izhoda iz začaranega kroga revščine, navežejo stik z bolnimi, ki so za svoje zdravljenje pripravljeni mastno plačati.

V nekaterih državah lahko posamezniki prodajo organe brez večjih težav, predvsem zaradi pomanjkanja nadzora in revščine, kupci pa so večinoma bogati zahodnjaki. Če morda kupujete organ, se vam splača pogledati na spletne strani različnih držav, saj cena ledvic ni enotna. Tako Brazilec zanjo dobi dobrih 2000 ameriških dolarjev, Indijec 2500, prebivalci Bosne in Hercegovine pa jo preko spleta prodajajo za najmanj 20.000 €.

ImageČakalne vrste za organe so zelo dolge. V Ameriki na ledvice ljudje čakajo tudi po deset let in več. Zato ljudje, ki ne morejo več čakati na novo ledvico, se po nakup najpogosteje odpravijo v Pakistan, Indijo, Egipt, na Filipine in na Kitajsko. Tu pa ne kupijo samo organa, ampak najdejo tudi zdravniško ekipo, ki je za plačilo pripravljena izvesti operacijo. Prodaja ledvic na Filipinih se je razpasla do te mere, da so revni predel Manile poimenovali kar Otok brez ledvic.

Posledice trgovanja z organi so strahotne: ljudje so del sebe primorani prodati tudi za 20 tisoč evrov ali manj. Prodajalcem organov in kupcev, ki so se ujeli v to mrežo, pa ne more nihče zagotoviti, da bo na koncu vse v redu. Nenazadnje, nihče ne more popraviti grenkega priokusa razčlovečenja obeh vpletenih. Kaj ostane, ko denar skopni? Beda, obup in začarani krog se ponovijo, vendar človek, ki je že brez ene ledvice, ne more prodati še druge. Ali naj potem začne prodajati svoje otroke in organe drugih družinskih članov??

Primer oglasa, ki ga lahko najdete, če malo pobrskate po internetu.

Nujno prodam ledvico! Moški, star 25 let, športnik, nekadilec, neporočen, abstinent, krvna skupina A/RH+. Prosim le resnično zainteresirane, da se javijo, ker je tudi oglas takšne narave.

 

Zadnja sprememba: ponedeljek, 12 julij 2010
(4 glasov)

Komentarji 

 
#3 Ela 2017-04-20 15:51 Mlada 18let,zdrava,krv na skupina A+
50.000€ denar takoj!
Citat
 
 
#2 Zoran 2015-06-16 00:15 Prodam ledvico 45 000 star sem 42 let samo resni cena ni zadnja Citat
 
 
#1 Mato 2014-04-04 00:40 Nujno Prodajam ledvico. Za 25.000 € Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 10007-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti