Andreja Jereb | nedelja, 12 marec 2006

Študent, ki mu študij ne gre po željah, išče drugo pot do poklica. Kam naj se obrne, kako je s prekvalifikacijo, je možna subvencija?

Ojla. Imam prijatelja, zelo dobrega, ki pa mu v šoli ne gre preveč dobro... Končal je gimnazijo, opravil maturo in sedaj se je ustavilo pri faxu... Že 3 leta dela 1. letnik faxa, uspelo opraviti pa mu je uspelo le en izpit... Sedaj bi rad začel popolnoma na novo, se pravi da bi se izobrazil izredno in prišel do poklica, se pravi kot srednja šola, oz. 5 stopenj, pač da pride do poklica, vendar ne ve, kam naj se obrne, kje bi lahko izvedel kako, kje, kdaj se lahko vpiše v kakšen program, koliko bi stalo... Oba bi bila zelo hvaležna, če bi samo izvedela, kam se gre lahko pozanimat glede prekvalifikacije iz mature na poklic in ali je možna subvencija.
 
Najlepša hvala,      abubuPozdravljena!

Lepo, da se zanimaš za svojega prijatelja, čeprav bi bilo precej bolj enostavno, če bi prijatelj sam pisal in bolj konkretno povedal, kateri poklici ga zanimajo, da mu vem bolj konkretno odgovoriti ali je izredni študij na tisti smeri možen, koliko stane šolnina, ali je ta poklic glede bodoče zaposljivosti perspektiven ali ne.

Tako ti lahko samo na splošno odgovorim. Če bi se prijatelj želel vpisati na eno izmed fakultet ali visokošolskih študijskih programov, bo moral zelo pohiteti, saj se kmalu izteče rok za oddajo prijave na te programe. Koliko stane izredno nek študij, je najlažje izvedeti tako, da gre na internetno stran fakultete, ki ga zanima, pod izredni študij in načeloma imajo fakultete tam objavljen ves cenik od izpitov, šolnin itd.

Če ga zanima poklic, za katerega zadostuje četrta ali peta stopnja, se pravi poklicno, strokovno ali gimnazijsko znanje, je še bolj enostavno, saj je sam končal peto stopnjo, če ima opravljeno maturo. V tem primeru naj gre k svetovalni službi v tisti srednji šoli, ki ga zanima, in vpraša, če je možno po izpitu opraviti kvalifikacije za tak program (ponavadi so to oddelki za odrasle, ki pa niso v vseh srednjih šolah).

Če prijatelju ni najbolj jasno, kateri poklic naj izbere, mu predlagam, da se prijavi za srečanje s svetovalcem na CIPS zraven zavoda za zaposlovanje v Ljubljani – tam so strokovnjaki glede vseh možnih poklicev, lahko opraviš nekaj testov, lahko se pozanimaš, katere šole itd. potrebuješ za kateri poklic, skratka, dobiš veliko uporabnih nasvetov. Vendar je treba prej poklicati za termin srečanja.
Upam, da sem vama vsaj malo odgovorila in se bosta na podlagi vseh poizvedb znala pravilno odločiti za ustrezen študij ali poklic.

Vse lepo,

Andreja Jereb
 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3967-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti