mladi.net | nedelja, 16 december 2007


Kontaktni podatki
Naslov  Prešernov trg 4, 1000 Ljubljana
Telefon /
Faks /
e-pošta /
Spletna stran http://www.cilka.org/
Odgovorna oseba  /

 Image

 

Osnovno

Ljubezen do glasbe in petja ter želja po skupnem druženju je pred štiridesetimi leti povezala skupino študentov in mlajših izobražencev v mladinski zbor svete Cecilije, ki je z leti dobil uradni in žlahtnejši naziv Akademski pevski zbor svete Cecilije. S krajšim presledkom je zbor vsa ta leta bogatil cerkveno glasbeno ustvarjanje, svojim članom pa dajal mnogo veselja in lepih skupnih trenutkov.
V našem zboru so se kalili mnogi danes pomembni Slovenci, med njimi trije sedanji škofje z nadškofom Alojzijem Uranom na čelu, veliko predstavnikov glasbenega sveta ter celo evropski poslanec Lojze Peterle.
Verjetno najlepši pečat pa je zbor pustil v velikem številu srečnih zakonov, katerim so se iskrice začele kresati prav med prepevanjem. Kar nekaj njihovih potomcev že sodeluje v sedanjem zboru.
Pevci so vedno prihajali iz širne Slovenije in prav tako je še sedaj, ko v zboru najdete Primorce, Prekmurce, Gorenjce in udeležence vseh ostalih pokrajin in celo držav (celo daljne Argentince).
V zboru je veliko študentov, ki pa se vsakih nekaj let zamenjajo, tako da ima človek včasih občutek, kot da stoji na prepihu. A prav ta značilnost daje zboru svojo mladost in svežino, saj se nima časa postarati ali zaspati, ker ga vedno ženejo sveže ideje in mlade moči.

Glavno poslanstvo zbora je seveda prepevanje, in sicer sebi v veselje, ljudem v užitek in Bogu v čast. Zelo pomembno je tudi ohranjanje glasbenega izročila in vključevanje v kulturne dogodke v Ljubljani in širom Slovenije. In da ne izpademo preveč suhoparni tudi skupno druženje, spoznavanje in razveseljevanje sebe in ljudi okoli nas.

 

Dejavnosti

Naš dom je Sattnerjeva ali pevska soba pri bratih Frančiškanih na Tromostovju, s katerimi nas veže prav posebno sodelovanje, saj zboru že vse od začetka nudijo duhovno oporo in prostor za vaje. V zameno pa jim vsaj enkrat na mesec in ob posebnih priložnostih s svojim petjem bogatimo bogoslužje (smo nekakšen »zakmašni« zbor). Poleg tega sodelujemo tudi na vsakoletni Reviji ljubljanskih pevskih zborov in pri različnih prireditvah širom Slovenije.

Pevske vaje so vsak teden med akademskim letom, in sicer v torek med 19.45 in 21.45. Poleg teda se dvakrat na leto dobimo na pevskem vikednu, ki mu rečemo tudi intenzivne vaje, saj takrat kar požiramo znanje, poleg tega pa se še nekoliko bolje spoznamo. Zelo radi se skupaj odpravljamo na krajše izlete po Sloveniji, enkrat na leto pa, če le čas dopušča, še na daljši prvomajski večdnevni izlet, ki se včasih konča tudi kje v tujini. Poleti strašimo želve in škržate na otoku Pag, pozimi pa skupaj preženemo staro leto in pričakamo novega.

 


 

 

 

Zadnja sprememba: četrtek, 25 september 2008
(2 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2981-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti