Tanja Bolko in Tamara Šadl | petek, 18 april 2008

ImageNa delavnici Besedi ti dam! smo obiskali Mali dom v Šiški

Svet brez obrekovanja ter laži

»Meli, a je kaj novega?« Melijev, sicer stežka izgovorjen odgovor »Ne!« pedagoginji Senki, nas vse obiskovalce Malega doma spravi v smeh. Nato ga še vpraša: »Meli, je Nina tvoja punca?« Za kratek čas se obotavlja, nato pa izjavo potrdi z nasmehom. »Kaj sedaj, je punca ali prijateljica?« Z Nino skleneta, da bo to ostala skrivnost. Varovanci podenote Mali dom Centra Dolfke Boštjančič so skoraj vedno dobre volje. Pripravljeni so se šaliti, spoznajo pa se tudi na resne zadeve, kot so recimo dobre znamke avtomobilov.


ImagePravi igralci

Za otroke, mladostnike in odrasle s težjimi in težkimi motnjami v duševnem razvoju skrbi v Malem domu več vzgojiteljic, specialnih pedagoginj, fizioterapevtka in medicinsko osebje. Varstvo je razdeljeno na dnevno, ki ga obiskuje 22 otrok, ter celodnevno, v katerega je vključenih 25 otrok. Del njihovega vsakdana je sprehod v park, včasih pa se odpravijo tudi v lokal na kavo ali na tržnico, s čimer se navajajo na čim bolj vsakdanje in samostojno življenje. Ljudje se nanje odzivajo različno, delavci v Domu pa pravijo, da je okolica vedno bolj odprta zanje. K njim prihajajo tudi prostovoljci. Povezujejo se tudi s šolami in vrtci, ki jim pripravijo predstave. Specialna pedagodinja Senka Ciuha pa pravi, da so tudi njihovi otroci pravi igralci, ki izredno radi nastopajo.


Široka vrata

Meli, Nina, Dado in Dule so nas nasmejani pričakali v nekakšnem krogu na svojih, posebej zanje prilagojenih invalidskih vozičkih v dnevnem prostoru, kamor vodijo dovolj široka vrata za vozičke in v katerem je televizija, ki jo zelo radi gledajo. Ostali prostori so podobno urejeni: imajo široka vrata, so prostorni in barviti, v vsaki sobi pa je tudi radio, ki igra neprenehoma prav zaradi ljubezni, ki jo otroci čutijo do glasbe. Prav posebne so sobe, v katerih se sproščajo, razgibavajo, učijo in se zabavajo. V njih so navadno postelja, odeje, ogledala, igrače in naprave za glasbeno terapijo ter drugi pripomočki. Najbolj zanimiva pa je t. i. Maternica, projekt moža Senke Ciuha, uporabljajo pa jo v terapevtske namene. Stene so prevlečene z rdečim žametom, pod njim pa so lučke, ki spreminjajo barvo in s tem vzorce na stenah, igra nežna glasba. Zaradi občutka varnosti, udobja in miru je to najljubša soba otrok, v kateri se radi ustavijo tudi zaposleni.


Igrajo tudi igrice

Ne glede na njihova leta, je dan za otroke iz Doma zapolnjen z različnimi dejavnostmi, za vsakega izmed njih je izdelan prav poseben program. Navdušuje jih glasba, radi rišejo, ustvarjajo, kar se vidi na vsakem koraku v Malem domu. Vsako leto gredo na letovanje na obalo ali v toplice, med letom pa poskrbijo za fizično pripravljenost z vajami za motorične sposobnosti in z mesečno telovadbo v bazenu, ki je pravo doživetje. Zaposleni se z veliko skrbjo ukvarjajo z varovanci, napredek, pa pravi Senka Ciuha, je že zelo velik, če otrok razlikuje med pojmi toplo in mrzlo, mehko in trdo, če znajo z gibom glave nakazati skozi okno, ko je govora o vremenu … Otroci, ki niso vešči sporazumevanja z govorom, teh pa je v Malem domu največ, se sporazumevajo z držo telesa ter očmi ali simboli. Radi igrajo tudi računalniške igrice, pri čemer njihova hendikepiranost ni ovira. S posebno tehnologijo je mogoče tudi to.

So delali sneženega moža?

Otroci Meli, Nina, Dado in Dule so veseli vsakega obiska. So zelo odprti, iskreni, preprosti, poleg tega pa se radi tudi šalijo, kljub temu da jim govor predstavlja napor. Delavce Malega doma najbolj osrečuje, da njihovi otroci ne poznajo ne obrekovanja ne laži, pa čeprav se kdaj zgodi, da prvi trdi, da so to zimo delali sneženega moža, drugi pravi da ga niso, tretji pa o tem ni prav prepričan.

Obstajajo službe, ki se jih vsak dan veseliš. Takšno službo imajo delavci Malega doma. Specialna pedagoginja Senka Ciuha pravi, da je še posebej vesela, ko jo ob prihodu v službo pričakajo njeni fantje z nasmehi na obrazu. Svojega dela namreč ne jemlje le kot službo, ampak so otroci del njenega življenja. Na vsakega posebej je čustveno navezana in ravno to je tisto, kar ti otroci najbolj potrebujejo.
 
Image
 
 

logo logo  logo
 Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.
 
 
 

Zadnja sprememba: četrtek, 23 april 2009
(11 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5618-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti