| sobota, 15 marec 2008

Osemletnik izsiljuje svoje sošolce. Čeprav učitelji vedo za to že dlje časa, so njegove starše obvestili šele zdaj. Mama je zelo zaskrbljena. Zbegana se sprašuje, kako naj pristopi k reševanju te nepričakovane težave. Sem mama osemletnika. Do danes sicer živahnega, a nikakor ne problematičnega otroka. Otrok je delaven, v šoli sodeluje ... Prejšnji teden pa je s še dvema sošolcema pred uro telovadbe v garderobi vzel tretjemu sošolcu majico in jo zmočil. Ker je bilo to namerno dejanje, so dobili ustni opomin. Ker so to otroci drugega razreda, menim, da bi se morala šola o tem pogovoriti s starši, zato sem danes zjutraj šla v šolo. Tam pa sem izvedela, da je moj otrok že prejšnje leto izsiljeval sošolce, nositi so mu morali bombone, sicer se niso smeli igrati z njim. Učiteljica mi je povedala, koga naj bi izsiljeval, zato sem poklicala njegovo mamo, ki je vedela za bombone, ne pa za izsiljevanje. Zakaj učiteljica do danes ni ničesar rekla o tem? Povem naj še, da je mojega otroka določila za predsednika razreda. Z možem imava še enega fanta, obiskuje prvi letnik gimnazije. Z otrokoma se veliko pogovarjava in konec koncev z njima preživiva ves svoj prosti čas. Zelo sem zaskrbljena. Kako naj pridem do prave resnice? Komu naj verjamem? Zelo sem zbegana, prosim vas za nasvet.

Lp, Tatjana 
Pozdravljeni, Tatjana.

Verjamem, da ste v skrbeh zaradi dogodka v šoli. Res je, da bi se morala šola pogovoriti z vami že v prvem razredu, ko so opazili, da otrok izsiljuje. Sprašujete se, kako priti do prave resnice. Na prvem mestu se pogovoriti z otrokom, povedati mu, kaj ste zvedeli v šoli in od drugih staršev. Povedati mu, da to ni prav in da boste na vezi s šolo, če se bo to še kdaj ponovilo.

Lahko da bo otrok zatajil, da on tega ni storil. V tem primeru mu lahko rečete, da mu verjamete, ampak da boste vseeno na vezi s šolo in se boste, če se bo to ponovilo, morali drugače pogovarjati.
V takem primeru mora otrok čutiti, da mu zaupate, da pa tudi verjamete učiteljici, saj je ona ves dan z njimi. V tem primeru mora biti jasno, da je učiteljica tudi avtoriteta in da vi njej tudi zaupate.
Potrebno je pa tudi pogovoriti se z učiteljico.

Želim vam uspešnega pogovora s sinom in učiteljico.

Lep pozdrav,

Marjana Korošec

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2919-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti