Kontaktni podatki
Naslov  Zrinjskega cesta 9, 1000 Ljubljana 
Telefon +386 433 21 30
031 210 944
040 49 456
Faks +386 430 02 91
e-pošta /
Spletna stran http://zskss.skavt.net
http://www.skavt.net
Odgovorna oseba 

Image  

 

Osnovno

Kratka zgodovina
    Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) je bilo ustanovljeno 31. marca 1990, takoj ko so družbene razmere zopet dovoljevale skavtstvo. Osnovo za ustanovitev smo tako iskali v predvojnem skavtstvu, pri sorodnih organizacijah sosednjih držav, z veliko pomočja zamejskih skavtskih organizacij v Avstriji in Italiji ter svetovnih skavtskih organizacij. Danes je ZSKSS je ena največjih mladinskih organizacij v Sloveniji ter polnopravni član svetovne skavtske organizacije WAGGGS.

Poslanstvo
    ZSKSS temelji na načelih, ki jih je leta 1907 napisal Robert Baden-Powell, ustanovitelj skavtskega gibanja, sprejela pa jih je Mednarodna skavtska konferenca v Parizu leta 1922.  Poslanstvo ZSKSS je s pomočjo skavtske metode prispevati k celostnemu razvoju mladih ljudi, da bodo postali zrele osebnosti, odgovorni državljani in dejavni člani krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnosti. Skavtstvo temelji na treh osnovnih načelih: dolžnost do Boga (vera kot osnova skavtskega gibanja), dolžnost do drugih (odgovornost za razvoj družbe in zvestoba domovini) in dolžnost do sebe (odgovornost za razvoj in stalno napredovanje samega sebe).

 

Dejavnosti

    Vzgoja temelji na skavtski metodi, ki jo sestavlja osem elementov: obljuba in skavtski zakoni, delo v majhnih skupinah, učenje z delom, samovzgoja, simbolna govorica, dejavno sodelovanje med mladimi in odraslimi, dejavnosti na prostem in služenje (pomoč drugim). Značilnost ZSKSS je tudi sovzgoja - načrtna vzgoja deklet in fantov skupaj, z namenom medsebojnega spoznavanja, spoštovanja ter razvijanja polnega sodelovanja med moškimi in ženskami.

    Naše delovanje ima podlago v devetih vrednotah vzgajanja (vera in pripadnost cerkvi;  optimizem in veselje do življenja; čut za drugega, prijateljstvo in ljubezen; telesno, duševno in duhovno zdravje ter samospoštovanje; svoboda, odgovornost in kritično mišljenje; ustvarjalnost in pobudništvo; spoštljiv odnos do narave; čut do domovine in odnos do družbe; povezanost s svetom) ter skrbi za razvoj otrok in mladih na vseh šestih področjih razvoja (telesnem, družbenem, spoznavnem, moralnem, čustveno-motivacijskem in duhovnem).

    Mladi v ZSKSS so razdeljeni v tri starostne skupine: volčiči in volkuljice (8–10), izvidniki in vodnice (11–15), popotnice in popotniki (16–21), vsaka skupina ima prilagojeno metodo dela.
Voditelji se usposabljajo na tabornih šolah in drugih usposabljanjih.
ZSKSS vsaka tri leta izbere nov vzgojni poudarek oz. programsko usmeritev (vzgojni namen).

Projekti (le večji, redni):

  • Luč miru iz Betlehema (1992–)
  • Dan Zemlje (1992–)
  • Jakec (1996–) –nočno orientacijsko tekmovanje
  • Bum prijateljstva (1998–) – poletni tabor za invalide ter vojne in druge sirote iz Bosne
  • Zlata žaba (2001–) – skavtski filmski festival 

 

Image
Bodi pripravljen! - Vedno pripravljen!

 

 

 

Zadnja sprememba: sobota, 01 marec 2008
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3047-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti