mladi.net | nedelja, 16 december 2007


Kontaktni podatki
Naslov  Jurčičev trg 2, 1000 Ljubljana
Telefon
Faks
e-pošta E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Spletna stran http://zaprihodnost.blog.iskreni.net/
http://www.wya.net/re..._slovenia_sl.html?catid=160
Odgovorna oseba  Mojca Petovar, Helena Haskaj

 

 

Osnovno

Kratka zgodovina
    World Youth Alliance (Svetovna zveza mladih) je nastala leta 1999 pri Organizaciji združenih narodov in si danes na petih celinah prizadeva za spoštovanje človekovega dostojanstva ter spodbuja solidarnost med mladimi iz razvitih držav in držav v razvoju. Je globalna koalicija mladih, ki smo zavezani h gradnji kulture življenja v vsakdanjih odnosih, v institucijah, na državni in mednarodni ravni. Želimo ustvariti svet, ki bo z dobrodošlico sprejel vsakega člana človeške skupnosti in mu omogočil srečno in ustvarjalno življenje.

Mladi, združeni v WYA Slovenija, se zbiramo od leta 2006 in se skupaj z mladimi iz celega sveta, združenimi v mednarodni organizaciji World Youth Alliance, zavzemamo za spoštovanje človekovega dostojanstva, želimo spodbujati solidarnost med ljudmi v Sloveniji ter tako prispevati k širjenju kulture življenja.

Poslanstvo
    WYA Slovenija je predstavnica mednarodne World Youth Alliance v Sloveniji in predstavnica Slovenije v mednarodni skupnosti mladih v World Youth Alliance. V Sloveniji in med slovenskimi mladimi zastopa in promovira ideje in vrednote: kultura življenja, človekovo dostojanstvo, solidarnost, integralni razvoj. Z izobraževanjem in s kulturnimi dogodki širi kritično mišljenje mladih v evropskem in svetovnem dosegu. WYA Slovenija podpira mlade, nevladne organizacije in javne osebe, ki so v zasebnem in javnem življenju zavezani k širjenju kulture življenja z javnimi pismi podpore, s predstavitvami na spletni strani in s spodbujanjem za združevanje vseh, ki si prizadevajo za kulturo življenja.

 

Dejavnosti

World Youth Alliance (WYA) Slovenija vključuje slovenske mlade v mrežo mladih v mednarodni WYA z informiranjem in posredovanjem stikov med Slovenijo in WYA. WYA Slovenija mlade izobražuje o človekovem dostojanstvu, solidarnosti in kulturi življenja, ter jih vabi k aktivnemu zastopanju teh idej in vrednot v svojem lokalnem, nacionalnem in evropskem nivoju.

 • Mladi se lahko izobražujejo preko uradnega WYA spletnega izobraževanja (http://wya.salonesvirtuales.com/ ).
 • Na pogovornih srečanjih, ki bodo v šolskem letu 2007/08 potekala vsak 2. in 4. torek v mesecu ob 19:30, na Jurčičevem trgu 2 v Ljubljani, se bomo srečali z nekaterimi od teh besedil iz spletnega izobraževanja, o njih debatirali ter vabili goste, da nam bodo pomagali s svojim znanjem in izkušnjami pri naši debati.
 • Skupaj si bomo ogledali filme s filmskega seznama Ubuchindami (http://wya.slovenija.googlepages.com/seznamfilmov ), ki zajema 9 filmov, ki odsevajo izkušnje o človeški naravi in pomagajo gledalcem doživeti, kaj pomeni biti človek in so povezani s tematiko skupnega iskanja smisla, pomena pravice, svobode in miru.
 • Srečujemo se tudi na WYA vikendih, kjer se na delavnicah dodatno izobražujemo. Prvi tak vikend bo Jesenski WYA vikend na morju, od 12. do 14. 10. 2007 na Škofijah, kjer je v programu tudi delavnica retorike. (http://zaprihodnost.blog.iskreni.net/archives/71 )
 • Srečujemo se tudi na različnih kulturnih in družabnih dogodkih.
 • Mladi so vabljeni tudi na pripravništvo v WYA Evropa v Bruslju, kjer se lahko pobliže spoznajo z delovanjem in idejami organizacije WYA, Evropskim parlamentom in ostalimi inštitucijami Evropske zveze.

Vse dejavnosti in članstvo WYA je brezplačno. Izjema so WYA vikendi, kjer pobiramo prispevek za prenočišče in hrano.

Projekti
Mladi se nam lahko pridružijo pri pripravi in izvedbi rednih projektov:

 • neformalno izobraževanje – pogovorna srečanja (s katerimi bi radi začeli tudi v drugih krajih po Sloveniji),
 • prevajanje besedil Izobraževanja WYA iz angleščine v slovenščino,
 • promocija in predstavitev organizacije in njenega poslanstva na različne načine in v različnih krajih,
 • priprava kulturnih in družabnih dogodkov.
 • Trenutno je v teku večji projekt Mladi imamo prihodnost, ki je delno financiran s strani Evropske komisije v okviru programa Mladi v akciji. S tem projektom želimo mladi s pomočjo pogovornih srečanj, delavnic in okroglih miz v prvi stopnji ugotoviti in definirati vrednote, za katere si želimo zavzemati in v drugi stopnji spoznati, kako lahko te vrednote in naše ideje aktivno udejanjamo na lokalni, nacionalni in evropski ravni. Mladi se nam lahko pridružijo pri pripravi in izvedbi dejavnosti v okviru tega projekta.
 • Podprli bomo tudi manjše projekte, ki jih lahko mladi ali mladinske organizacije izvajajo v okviru WYA Slovenija. Dobrodošle so konkretne ideje na temo in problematiko idejnih temeljev WYA (npr. ozaveščanje ljudi o potrebi po čistem okolju, konkretna pobuda za družine …), mi pa lahko nudimo podporo, nasvete, informacije in povezavo z WYA Evropa ter celo mednarodno skupnostjo WYA.

    Vse dejavnosti so brezplačne in delo prostovoljno.
    Dobrodošli pa so tudi finančni ali materialni prispevki za izvedbo projektov.

Sodelovanje z drugimi
    Mladinske organizacije, ki si prizadevajo za enake vrednote kot WYA, se lahko včlanijo v WYA. To jim omogoči dostop do vsebin WYA, odpre pa tudi vrata v sodelovanje v mednarodnih projektih mreže, ki je združena pod okriljem WYA. 
    WYA želi izvajati projekte tudi v sodelovanju z drugimi mladinskimi organizacijami, ki si prizadevajo za kulturo življenja.
    WYA Slovenija podpira mlade, nevladne organizacije in javne osebe, ki so v zasebnem in javnem življenju zavezani k širjenju dostojanstva, solidarnosti in kulture življenja z javnimi pismi podpore, s predstavitvami na spletni strani in s spodbujanjem za: združevanje vseh, ki si prizadevajo za kulturo življenja. 

 


Dostojanstvo, solidarnost, kultura življenja!

 

 

 

Zadnja sprememba: sobota, 01 marec 2008
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3176-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti