Darja Marija Butina | torek, 27 november 2007

Kljub polnoletnosti o njenem življenju še vedno odloča mama. Hčerko boli predvsem dejstvo, da mama nikakor noče sprejeti njenega fanta. Situacija postaja brezizhodna. Kako prekiniti s tem in vzpostaviti zdravo komunikacijo med materjo in otrokom?

Pozdravljeni!

Znašla sem se v brezizhodnem položaju. Hodim s fantom, ki je druge narodnosti kot jaz (sem Slovenka, on Srb). Moja mama nikakor ne more sprejeti tega dejstva ter se z njim sprijazniti.  Jaz njega ljubim in sem srečna z njim. Moja mama si zelo rada v življenju otežuje stvari. Vsak dan tega fanta preklinja in o njem ima zelo slabo ustvarjeno mnenje. Meni je zelo hudo, ko jo moram poslušati. Mori jo tudi to, da spim pri tem fantu, in ne doma. Občutek imam, da bi mi ona najraje vse v življenju odrejala ona ... npr.: jaz sem se odločila, da ne bom hodila na maturitetni tečaj, da bi imela poleg poklicne mature še splošno maturo, ampak da bi se letos nekje zaposlila in bi delala ter si zaslužila svoj denar. Maturo bi pa šla opravljat konec šol. leta kot občan. Ona se s tem ne strinja, ker kao to ni dobro za mene. Skoraj bi lahko rekla, da nobene odločitve ne morem sprejeti brez nje ... no, saj itak vedno odreja dokončno ona!!

Mene njen odnos do vse te situacije oz. mene zelo mori in me ubija. Neprestano sem v strahu, ko se vračam domov, kakšne volje je in kako bo spet začela noreti s svojimi izpadi.

Prosim pomagajte mi rešiti to situacijo!

Pupa

 

Draga Pupa!

Iz tvojega opisovanja odnosa z mamo sklepam, da ne znata komunicirati, to je, se tvorno, brez obtoževanj in prepirov, pogovoriti o vajinem skupnem življenju. Iz te neprijetne situacije bežiš k fantu, čeprav po drugi strani priznavaš, da mama še vedno obvladuje tvoje življenje (»itak vedno dokončno odreja ona«). Po eni strani bi bila rada gospodarica svojega življenja, po drugi strani pa se samostojnega življenja bojiš. Vsaj tako se mi zdi glede na dejstvo, da se kljub polnoletnosti in svoji veliki želji še nisi osamosvojila. Če so razmere res tako nevzdržne, kot jih opisuješ, je mogoče res še najbolje, da uresničiš svojo namero o tem, da se nekje zaposliš in se osamosvojiš. Očitno mama ne verjame, da boš, če boš to storila, sposobna maturirati. To govori o njenem nezaupanju do tebe. Premisli, s čim si pri mami povzročila takšno razmišljanje. To ti bo pomagalo tudi pri končni odločitvi o tem, ali se boš zares odločila za samostojno življenje. Res ni preprosto, delati in se hkrati pripravljati za izpite, vendar je mogoče. Kar nekaj jih poznam, ki so ob delu uspešno dokončali študij. Nisi napisala, ali bi pri takšni odločitvi lahko pričakovala podporo fanta. Ob tem se sprašujem, ali je fantova narodnost res edino, kar moti tvojo mamo. Na osnovi česa si je o njem ustvarila tako slabo mnenje? In še: če praktično že stanuješ pri njem, zakaj se vračaš k mami v konflikte in slabo voljo? Nekaj je gotovo: z mamo se ne zmoreta odkrito in mirno pogovoriti, zato se problemi kopičijo, namesto da bi jih bilo vsak dan manj. Vseeno le še poskusi z njo doseči strpen in odkrit pogovor in se potem odloči o svojem nadaljnjem ravnanju. Karkoli se boš odločila, boš morala za svojo odločitev prevzeti polno odgovornost. Kajti le mi sami smo tisti, ki lahko odločamo o sebi. Prepričana sem, da se bo vse dobro izteklo in boš dosegla, kar si želiš.

Prisrčno pozdravljena!

Darja Marija Butina

 

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3521-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti