Darja Marija Butina | ponedeljek, 19 november 2007

Kako se soočiti z izzivom vzgoje neubogljivega, trmastega, morda celo nasilnega otroka oz. mladostnika?

Pozdravljeni!

Zanima me, kaj storiš z nevzgojenim in neubogljivim otrokom. Ga lahko udariš ali pretepeš? Vedno se mi je zdelo, da je pretepanje ali pa preprosta klofuta, ki je namenjena otroku, zelo neprimerna. Kaj pa, če je otrok trmast, se upira, morda celo tepe svoje starše? Kaj lahko starši storijo v tistem trenutku? Kaj pa recimo najstnik, ki zaide na napačna, nevarna pota, kako mu dopoveš, da njegovo početje napačno? Hvala za odgovore!

Palčica

 

Spoštovana Palčica!

V koš, ki vas očitno zelo bremeni, ste nasuli vrsto vprašanj. Vsako zahteva temeljito študijo in celostni pogled v področje vzgoje in psihologije medsebojnih odnosov. Vendar so samo vprašanja brez spremljevalnih podatkov o vseh udeleženih in o situacijah, v katerih se ravnanja dogajajo, premalo za kakršen koli temeljit odgovor. Velja prepričanje, da je vzgoja otrok najbolj zanimiv, vendar tudi najbolj naporen 'poklic' na svetu: nihče nas ne nauči poklica 'starševstvo', vsak otrok je vesolje zase in tudi če jih imamo več, ni rečeno, da se bo način, ki smo ga ubrali pri enem, obrestoval pri drugem. Na splošno velja, da bomo največ dosegli z ljubeznijo in razumevanjem, z dobro komunikacijo in pogovorom. Nasilje (omenili ste klofute in pretepanje) vedno rodi nasilje. Če ne tisti hip, pa kasneje. Psihologi so si edini v spoznanju, da so vzorci, ki jih kot otroci privzamemo od naših staršev ali vzgojiteljev, izjemno pomemben dejavnik pri oblikovanju našega ravnanja, obnašanja, sistema vrednot, razumevanja sveta in še česa. Seveda je od nas odvisno, kako bomo to dediščino uporabili, saj samo mi lahko izbiramo, kaj bomo v danem trenutku storili; končna odločitev je vedno in samo naša. Toda to se dogaja kasneje, ko smo odrasla oseba in smo si že pridobili nekaj izkušenj.

Da bi vaše breme olajšali, uredili misli in sprejeli dobre odločitve, vam predlagam, da odgovore na vaša vprašanja najprej poskusite poiskati v knjigah. Seznam sem vam napisala na koncu in seveda vsebuje le nekaj knjig iz bogate zbirke tovrstne literature. Če je stvar res že prerasla zmožnosti vašega obvladovanja situacije, vam svetujem, da se obrnete na strokovnjake, ki se ukvarjajo prav s svetovanjem staršem in otrokom. Najdete jih v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše na Gotski 18 v Ljubljani (tel. 01 – 583 75 00 ali 01 – 583 75 19 ). Če niste iz Ljubljane ali okolice, vam bodo povedali, kje je podoben svetovalni center v vaši bližini.

Seznam priporočenih knjig:
• Kristijan Gostečnik: Ne grenite svojih otrok;
• Kristijan Gostečnik in drugi: Biti mladostnikom starš;
• Bogdan Žorž: Razvajenost, rak sodobne družbe;
• A. Miller: Drama je biti otrok in iskanje resnice o sebi;
• Skyner, Cleese: Družine in kako v njih preživeti;
• Covey: 7 navad zelo uspešnih družin.

Želim vam, da bi kar najhitreje našli odgovore na svoja številna vprašanja.

Prisrčno pozdravljeni!

Darja Marija Butina

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5997-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti