ekipa za klepetalnico | petek, 06 junij 2014
Se vam je kdaj zgodilo, da ste želeli poklepetati z misijonarjem Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, pogosteje rečemo »mormonom«, a se vam je (zares) mudilo? Ste že kdaj začeli pogovor, doma pa se vam je porodilo še več vprašanj? Še niste nikoli srečali misijonarjev ali misijonark Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni in sploh ne veste, kdo so?

 

Klikni tukaj za vstop v klepet!

 

 
Ekipa mladinske pobude »Smo ljudje res soljudje?« | sreda, 29 oktober 2014

Z iztekom poletja se je zaključil tudi naš projekt z naslovom »Smo ljudje res soljudje?«, ki ga je sofinanciral zavod Movit. Zanimalo nas je, koliko mladi vemo o marginaliziranih skupinah – vključili smo muslimane, Kitajce, Rome, skupnost Hare Krišna, Jehovove priče in mormone. S člani teh skupin smo izvedli intervjuje, na podlagi katerih smo sestavili vprašalnik. V obliki spletne ankete smo ga v marcu objavili na spletni strani www.mladi.net. Anketo je rešilo 224 udeležencev, podobnejšo analizo pa smo objavili maja in jo najdeš tu:

http://www.mladi.net/content/view/2809/194/ ,

skupaj s pravilnimi odgovori: http://www.mladi.net/content/view/2805/194/ .

 

 
R. L. in M. P. | četrtek, 22 maj 2014
Mladi.netovci smo v okviru projekta Smo ljudje res soljudje?  preverili, kako dobro poznamo skupine ljudi, ki jih je verjetno vsak od nas že videl, gotovo o njih marsikaj slišal, vprašanje pa je, kaj zares ve o njih. Verjamemo, da predsodki velikokrat izhajajo iz nepoznavanja, zato se nam zdi smiselno izpostaviti dejstva, ki jih preslabo poznamo.
 
Maja Bevk in Nina Milavec | sreda, 11 junij 2014
Zgodbi družine Hočevar in Romov iz naselja Hudeje ste lahko »prisluhnili« že v prejšnjem prispevku . Objavljamo njeno nadaljevanje.
 
ekipa za klepetalnico | torek, 17 junij 2014
"Mormoni" je v bistvu neke vrste vzdevek, ki se nas je prijel, vendar pa je uradni naziv cerkve - Cerkev Jezusa Kristusa Svetih iz poslednjih dni«, je pojasnil g. Davor Majc, predsednik ljubljanske veje Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, ki smo ga gostili v spletni klepetalnici v ponedeljek preteklega tedna.
 
Tadej Pesjak | četrtek, 20 marec 2014
V prvem delu članka sem končal s hrano in s hrano so povezana tudi razna pravila, neupoštevanje katerih lahko povzroči izgubo »obraza«, oziroma časti, in vse navzoče potegne v nerodno situacijo. Na primer, gostitelj mora vedno poskrbeti za toliko hrane, da jo na koncu nekaj ostane, drugače je osramočen, ker je hrane bilo premalo. Ali pa, ko je na vrsti plačevanje računa, mora vedno priti do nekakšne zaigrane bitke. Gost ne sme pokazati, da pričakuje, da bo gostitelj plačal in se mora boriti za račun. Po drugi strani pa oba vesta, da bi naj plačal gostitelj in če gost na nekakšen način poravna račun, s tem osramoti gostitelja.
 
Pobuda Smo ljudje res soljudje? se je odpravila še na eno raziskovanje; tokrat smo se srečali s skupnostjo za zavest Krišne. Odgovore smo iskali z Mitjem Bitencem, ki je del svoje mladosti preživel v ašramu, sedaj živi družinsko življenje in je oče trem otrokom. Pogovor je potekal v živahnem vzdušju restavracije (kar se dobro sliši na posnetku intervjuja), popeljali pa so nas tudi po bližnjem centru Hare Krišna.
 
Rebeka L. | nedelja, 17 november 2013
Zakaj se muslimanske ženske pokrivajo? Kako se počutijo Kitajci v Sloveniji? Kakšna je razlika med pripadniki katoliške vere in Jehovovimi pričami? Kaj pomeni Hare Krišna? Kaj Romi mislijo o nas, Slovencih? Kako to, da mladi mormoni misijonarijo v Sloveniji?
 
Maja Bevk in Nina Milavec | sobota, 14 junij 2014

  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE

Če želite zares dojeti diskriminacijo, ki so je deležni Romi, je izkušnja v živo najboljša šola, pravi Natalija Djoković, socialna delavka iz Društva Mozaik – društva otrok. V društvu se posvečajo socialnemu vključevanju ranljivih socialnih skupin, znotraj teh pa predvsem otrokom in njihovim družinam. Pri tem se srečujejo z najrazličnejšimi oblikami diskriminacije, ne le s tisto odprto, na katero bi npr. naletel Rom na sprehodu po mestu, pač pa tudi s tiho, ki se dogaja za vrati šol in drugih institucij.

 

 
Rebeka L. | četrtek, 01 maj 2014

Aprila je konec, zaključila pa se je tudi anketa, ki smo jo izvedli v okviru mladinske pobude »Smo ljudje res soljudje?«. Anketiranci so odgovarjali na vprašanja o glavnih in bolj podrobnih lastnostih šestih skupin, s katerimi ste se (če ste spremljali našo pobudo) lahko že nekoliko seznanili: Kitajci, muslimani, Romi, mormoni, Jehovove priče in skupnost Hare Krišna. Anketo je rešilo 224 udežencev, podrobnejša analiza pa bo v naslednjih dneh objavljena na mladi.net. Hvala vsem, ki ste v anketi sodelovali! Če vas zanima, ali ste izbrali pravilne odgovore, pa se o tem lahko prepričate spodaj.

Vabljeni ste tudi, da na www.mladi.net spremljate zavihek »Soljudje« , kjer bomo v naslednjih tednih objavili intervjuje s člani zgoraj navedenih skupin.

 

Napovednik dogodkov

E-priprava na zakon
ned, 30.04.17


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti