ekipa za klepetalnico | petek, 06 junij 2014
Se vam je kdaj zgodilo, da ste želeli poklepetati z misijonarjem Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, pogosteje rečemo »mormonom«, a se vam je (zares) mudilo? Ste že kdaj začeli pogovor, doma pa se vam je porodilo še več vprašanj? Še niste nikoli srečali misijonarjev ali misijonark Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni in sploh ne veste, kdo so?

 

Klikni tukaj za vstop v klepet!

 

 
Ekipa mladinske pobude »Smo ljudje res soljudje?« | sreda, 29 oktober 2014

Z iztekom poletja se je zaključil tudi naš projekt z naslovom »Smo ljudje res soljudje?«, ki ga je sofinanciral zavod Movit. Zanimalo nas je, koliko mladi vemo o marginaliziranih skupinah – vključili smo muslimane, Kitajce, Rome, skupnost Hare Krišna, Jehovove priče in mormone. S člani teh skupin smo izvedli intervjuje, na podlagi katerih smo sestavili vprašalnik. V obliki spletne ankete smo ga v marcu objavili na spletni strani www.mladi.net. Anketo je rešilo 224 udeležencev, podobnejšo analizo pa smo objavili maja in jo najdeš tu:

http://www.mladi.net/content/view/2809/194/ ,

skupaj s pravilnimi odgovori: http://www.mladi.net/content/view/2805/194/ .

 

 
R. L. in M. P. | četrtek, 22 maj 2014
Mladi.netovci smo v okviru projekta Smo ljudje res soljudje?  preverili, kako dobro poznamo skupine ljudi, ki jih je verjetno vsak od nas že videl, gotovo o njih marsikaj slišal, vprašanje pa je, kaj zares ve o njih. Verjamemo, da predsodki velikokrat izhajajo iz nepoznavanja, zato se nam zdi smiselno izpostaviti dejstva, ki jih preslabo poznamo.
 
Maja Bevk in Nina Milavec | sreda, 11 junij 2014
Zgodbi družine Hočevar in Romov iz naselja Hudeje ste lahko »prisluhnili« že v prejšnjem prispevku . Objavljamo njeno nadaljevanje.
 
Rebeka L. | nedelja, 17 november 2013
Zakaj se muslimanske ženske pokrivajo? Kako se počutijo Kitajci v Sloveniji? Kakšna je razlika med pripadniki katoliške vere in Jehovovimi pričami? Kaj pomeni Hare Krišna? Kaj Romi mislijo o nas, Slovencih? Kako to, da mladi mormoni misijonarijo v Sloveniji?
 
Tadej Pesjak | četrtek, 20 marec 2014
V prvem delu članka sem končal s hrano in s hrano so povezana tudi razna pravila, neupoštevanje katerih lahko povzroči izgubo »obraza«, oziroma časti, in vse navzoče potegne v nerodno situacijo. Na primer, gostitelj mora vedno poskrbeti za toliko hrane, da jo na koncu nekaj ostane, drugače je osramočen, ker je hrane bilo premalo. Ali pa, ko je na vrsti plačevanje računa, mora vedno priti do nekakšne zaigrane bitke. Gost ne sme pokazati, da pričakuje, da bo gostitelj plačal in se mora boriti za račun. Po drugi strani pa oba vesta, da bi naj plačal gostitelj in če gost na nekakšen način poravna račun, s tem osramoti gostitelja.
 
Maja B. in Milka P. | nedelja, 27 april 2014

Pred dvajsetimi leti je na Kitajskem veljalo, da je Evropa naprednejša od domovine. Starši Jin Lei Lina so se v želji po boljšem življenju odločili za selitev v Evropo, Jin Lei Lin ter njegov brat pa sta začasno ostala pri babici na Kitajskem.

Od takrat je preteklo kar nekaj let – Jin Lei Lin je danes diplomant Ekonomske fakultete v Ljubljani. V Sloveniji živi od svojega desetega leta, vendar še vedno naleti na ljudi, ki ga presenečeno vprašajo, od kod zna tako dobro slovensko.

 
Nina M. | petek, 20 december 2013

Ko slišimo besedno zvezo Jehovove priče (ali bolj pogosto napačno izrečeno: Jehove priče) večinoma pomislimo na dvoje:

1) to so tisti, ki nekaj oznanjajo od vrat do vrat ali pa nas o tem želijo poučiti prek revij, ki jih brezplačno delijo po ulicah,

2) to so tisti, ki napovedujejo konec sveta.

 
Tadej Pesjak | sreda, 12 marec 2014
Če odštejemo morje izdelkov, ki jih krasi oznaka »Made in China«, nam v Sloveniji skoraj edini stik s Kitajsko ponujajo njihove restavracije, ki jih najdemo v skoraj vsakem večjem kraju. Vendar pa je zelo verjetno, da se bo to kmalu spremenilo. Čeprav je Kitajska v 19. stoletju zaradi prihoda zahodnjakov izgubila ves svoj cesarski blišč, se je zdaj vrnila na vrh kot druga največja gospodarska sila na svetu. Vplivi te spremembe so že opazni pri nas, saj se v nekaterih šolah kitajski jezik že pojavlja kot izbirni predmet. Zelo verjetno pa bomo lahko poleg tistih v kuharski opravi kmalu srečevali mnogo več Kitajcev z nahrbtniki in fotoaparati.
 
Maja Bevk in Nina Milavec | sobota, 14 junij 2014

  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE  ČE

Če želite zares dojeti diskriminacijo, ki so je deležni Romi, je izkušnja v živo najboljša šola, pravi Natalija Djoković, socialna delavka iz Društva Mozaik – društva otrok. V društvu se posvečajo socialnemu vključevanju ranljivih socialnih skupin, znotraj teh pa predvsem otrokom in njihovim družinam. Pri tem se srečujejo z najrazličnejšimi oblikami diskriminacije, ne le s tisto odprto, na katero bi npr. naletel Rom na sprehodu po mestu, pač pa tudi s tiho, ki se dogaja za vrati šol in drugih institucij.

 

 

Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti