uredniška ekipa | sobota, 06 junij 2015

Zakorakali smo v nov mesec in prav kmalu bomo ugriznili v novo temo s težo. Tokrat skoraj dobesedno, saj bomo govorili o hrani in kulinariki. Hrana nas spremlja vsak dan, od rojstva do smrti. Se zavedamo njenega resničnega pomena v našem življenju?

 
Ana V. | torek, 02 junij 2015

Smo v letu posvečenega življenja, ko Cerkev še posebej izpostavlja pomen poklicanosti v duhovništvo in redovništvo. 8. aprila smo bili priča prvemu redovniškemu flash mobu na Prešernovem trgu, ki je osupnil, odmeval in pustil sledi. Redovniki iz različnih skupnosti so se povezali v eno. A ob njih (vsaj na videz) ni bilo redovnikov in redovnic, ki svoje poslanstvo živijo v klavzuri. Res niso bili videni, a so bili z nami vsemi povezani v molitvi. 

 
Ivan J. | petek, 29 maj 2015

Na raznih dogodkih,  zabavah,  srečanjih je zanimivo opazovati, kako so si ljudje med seboj različni oziroma podobni. Seveda, vsak človek je nekaj edinstvenega in neponovljivega, toda v grobem bi lahko ljudi razdelili v dve skupini. V prvi so tisti, ki so družabni, zgovorni in brez težav navežejo stik. Ne nekem dogodku med neznanci ne bodo potrebovali dosti časa, da spoznajo veliko ljudi. Pravzaprav bodo stežka preživeli v družbi le nekaj ljudi. V drugi skupini pa so tisti, ki ostanejo nekoliko neopazni, jim je ljubša družba manjšega števila ljudi, ki jih po možnosti tudi poznajo. Opisana sta dva ekstrema, ki po navadi ne razumeta drug drugega. 

 
G.V. | nedelja, 24 maj 2015
Kot vsako leto, smo tudi to leto božič po družinski tradiciji preživljali skupaj s starši. Ko sem nekega dne tekom praznikov vstopil v kuhinjo, sem videl našo kuharico Berto jokati. Na vprašanje, zakaj joka, je odgovorila, da je njej sin pobegnil od doma, ker ju je njen mož pretepal in skušal ubiti. Ko sem poslušal njeno zgodbo, sem vedel, da Bog želi, da ji pomagam.
 
Milka P. | sobota, 23 maj 2015
Študentski domovi so svojevrstne in živahne skupnosti. Lahko poleg pisane množice študentov (nekaterih bolj, drugih manj simpatičnih) v njih odkrijemo še kaj drugega? Svojo izkušnjo je z nami delila stanovalka Študentskega doma Janeza F. Gnidovca v Šentvidu.
 
Tjaša P. | nedelja, 17 maj 2015
Beseda občestvo ima v sebi nekakšen poseben, morda celo prazničen, pomemben prizvok. Uvaja nas v razmišljanje o pomembnih verskih osebah in skupnostih. In tako nas lahko zavede, da pozabimo na naše prvo občestvo, v katerega smo rojeni – družino.
 

Človeško življenje je v svojem bistvu vezano na skupnost. Nekateri boste odkimali in spomnili na številne posameznike, mislece, guruje in druge svete može in žene, ki so se umaknili iz družbe. Pa vendar se tudi oni niso mogli povsem izogniti stiku z ljudmi; številni so namreč prišli k njim po nasvete in nekateri so dobili celo toliko privržencev, da so nazadnje izgubili samoto, ki so jo sprva iskali. 

 
Jerneja T. | nedelja, 03 maj 2015

Barve v človekovo življenje prinašajo poseben pomen. Navadno nam ni vseeno, kakšnih barv so naša oblačila, kakšne barve so stene naših stanovanj, tudi barva hrane nam velikokrat že nagonsko pove, ali je neka stvar užitna ali ne. Že majhni otroci svoja čustva povezujejo z barvami, ki jih izbirajo za upodabljanje likov na svojih risbicah, preko barv se izražamo. Velja pa tudi obratno, barve same po sebi sprožajo določene čustvene reakcije in vplivajo na naše čustvovanje in vedenje. Kljub temu da različne kulture različno dojemajo določene barve in različne religije barvam pripisujejo drugačne pomene, obstajajo univerzalna pravila o dojemanju in vplivu barv. 

 
Tina T. | sreda, 29 april 2015

Barvna slepota ali daltonizem je bolezen, pri kateri oboleli zaradi okvare čutnic – celic čepnic, ne zaznavajo določenih barv ali pa barv sploh ne vidijo. Poznamo več vrst delne barvne slepote; daleč najpogostejša je rdeče-zelena barvna slepota, poznamo pa tudi modro-rumeno.

 
Maja B. | četrtek, 23 april 2015

Vas kaj moti v naslovu? Če bi ga Belgijci prebrali pred petdesetimi leti, se jim ne bi zdel nič posebnega. Danes so se pod vplivom globalizacije barvni okusi v Belgiji spremenili – modro vse bolj povezujejo z dečki, rožnato pa z deklicami. 

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 21 - 40 od 465

Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti